Tip van Marleen
Overnachten in de polder

Samen met je kinderen op vakantie is pas echt een feest als je op een adres verblijft waar alles klopt. Waar kinderen zichzelf mogen zijn en waar jij als ouder zorgeloos kunt genieten.

Lees verder »

Natuurkampeerterreinen

Rust en ruimte, stilte en schone lucht om je heen; de luxe van Moeder Natuur. Eigenlijk is dat de grootste luxe die je maar kunt wensen. Die luxe kun jij ervaren wanneer je gaat kamperen op een natuurkampeerterrein. Kamperen in de meest pure vorm!

Kamperen in de natuur

Natuurkampeerterreinen zijn, zoals de naam al zegt, campings in de natuur. Veel van deze campings liggen in of vlak bij een natuurgebied. Je wordt dus wakker tussen de bloemen en de bomen, en misschien ook wel tussen de konijntjes en de hertjes.

Naast genieten van de natuur staat bij de beheerders en bezoekers van natuurkampeerterreinen respectvol omgaan met de natuur voorop. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het gebruik van groene stroom en hout met het FSC-keurmerk voor de bouw van het sanitair.

Ook zijn de terreinen vaak kleinschalig, wat er aan bijdraagt dat je meer geniet van de aanwezige natuur, de geluiden in je op kunt nemen en klein wild zich makkelijker laat zien in de buurt van je tent of caravan.  

Kamperen in de natuur

Kenmerken

Wat maakt een verblijf op een van de terreinen van Stichting de Groene Koepel zo bijzonder? Er zijn veel voordelen te noemen:

  • Natuur die alle ruimte krijgt
  • Genoeg ruimte per kampeerder om in alle rust van die natuur te genieten
  • Géén vaste plaatsen
  • Eenvoudige speelvoorzieningen en de grootste speeltuin van Nederland: de natuur
  • Schone toiletten en douches

Samen met andere natuurliefhebbers deel je de camping, iedereen heeft hetzelfde belang: genieten van de natuur tijdens je verblijf. 

Natuurkampeerterrein de Buitenplaats in Friesland

Drie soorten campings

Omdat de ene natuurliefhebber de andere niet is, onderscheidt Stichting De Groene Koepel (een samenwerkingsverband van Stichting Natuurkampeerterreinen en Stichting Trekkershutten) drie soorten natuurcampings:

  1. Puur Natuur: terreinen met eenvoudige sanitaire voorzieningen, ‘puurterreinen’ van Staatsbosbeheer en terreinen zonder stroomvoorziening;
  2. Natuur Plus: natuurcampings met stroomvoorziening en extra voorzieningen zoals een slechtweeraccommodatie, WiFi en fietsverhuur;
  3. Natuur Comfort: locaties met luxe voorzieningen zoals een wasmachine, sanitair met verwarming of een levensmiddelenwinkel.

Elk terrein biedt dus een andere comfort standaard, je bepaalt zelf wat het beste bij je past. Wij hebben alvast wat bijzondere natuurcampings voor je verzameld om uit te kiezen.

De Roos in het Vechtdal

Ook voor groepen

Naast bovengenoemde drie soorten zijn er ook nog speciale kampeerterreinen voor groepen. De groepsnatuurkampeerterreinen liggen verspreid over Nederland. Ideaal voor een weekendje weg met je familie, vriendengroep, vereniging of een uitje voor schoolklassen. De campings zijn zo ingedeeld dat je altijd met je eigen groep bij elkaar staat.

Stichting de Groene Koepel

Wanneer je wilt kamperen bij een Natuurkampeerterrein, heb je een Natuurkampeerkaart nodig. Deze kaart is een garantiebewijs voor de kwaliteit van de aangesloten terreinen. Alleen op vertoon van deze kaart mag je gaan logeren bij een van de campings. De kaart is een jaar geldig en wordt vaak verkocht in combinatie met het Groene Boekje, de groenste campinggids van Nederland.

Natuurkampeerterrein de Bekhofschans

Winterkamperen

Wanneer je in de winter gaat kamperen, is het nog rustiger dan in andere seizoenen. Echt een bijzondere ervaring! De stilte is bijna oorverdovend. Wanneer er dan ook nog sneeuw ligt, is het magisch mooi. Er zijn meerdere natuurkampeerterreinen het hele jaar door geopend. Op bijna elke wintercamping mag je een vuur maken. Check vooraf goed wat voor faciliteiten het natuurkampeerterrein heeft voor winterkampeerders. 

Kamperen in de sneeuw

Officiële Natuurkampeerterreinen

Interessante blogs

Doen: Winterkamperen in de natuur

03-10-2016, door Lotte Jongepier

Wie ongeacht de temperatuur gek is op het buitenleven kan zijn hart ophalen deze winter. Je hebt de keuze uit 23 Natuurkampeerterreinen en een GroepsNatuurkampeerterrein die het hele jaar open blijven met speciale voorzieningen voor winterkampeerders.

Lees verder

1
Winterkamperen.

Nieuw: Meer GroepsNatuurkampeerterreinen

19-03-2016, door Lotte Jongepier

Zeven nieuwe GroepsNatuurkampeerterreinen verspreid door Nederland. Samen genieten van de natuur.

Lees verder

Groepskamperen staatsbosbeheer
Kamperen met de hele groep.

Tip: 60 Natuurkampeerterreinen open met Pasen

18-03-2016, door Lotte Jongepier

Dit jaar geniet je extra vroeg van de lentezon. In het Paasweekend zijn maar liefst zestig Natuurkampeerterreinen geopend.

Lees verder

Voorjaar tent
Genieten van de lentezon.