In gesprek met: Femkes RooftopTents

Het verhaal achter de daktenten van Femke

Toen Femke in 2012 haar campingburen een daktent zag uitklappen was ze direct verkocht. Zo snel je slaapplek klaar en de mogelijkheid om (bijna) overal te overnachten, dat zag zij wel zitten. Inmiddels is ze – samen met haar partner Tim – niet alleen al jarenlang fanatiek daktentkampeerder, maar ontwikkelt ze ook haar eigen daktenten. Benieuwd naar het verhaal achter Femkes RooftopTents? Wij gingen in gesprek en kwamen alles te weten over dit innovatieve kampeerbedrijf.

Hebben jullie altijd gedroomd van een eigen bedrijf?
“Ik denk niet dat we daar ooit bewust over hebben gedroomd, we zijn hier toevallig in terechtgekomen toen we een daktent voor eigen gebruik wilden aanschaffen. Toen de bestelde daktent eenmaal binnen was bedachten we dat ‘dat wel beter kon’. En zo geschiedde…

We zijn allebei freelancers en doen ook nog dagelijks ander betaald werk. Ik heb hier heel bewust voor gekozen, het eigen baas zijn, terwijl Tim eigenlijk meer een teamplayer blijkt te zijn.”

Wat is de grootste uitdaging bij het ontwikkelen van daktenten?
“Grootste uitdaging voor ons bij het ontwikkelen van hard shell daktenten is een tent creëren die bij uitstek geschikt is voor het klimaat van Noord-Europa. Dus veel regen en kleine muggen. Bovendien focussen wij ons op de gemiddelde Nederlander met een relatief kleine auto, de daktent moet dus in verhouding tot de auto blijven qua formaat en gewicht.

Verder hebben we het dan nog niet over het communiceren met onze leveranciers in China…”

Waar zijn jullie het meest trots op?
“We zijn trots op de reviews die we krijgen, de reacties van blije en loyale klanten. Trots dat we het zonder ooit een cent van de bank te lenen helemaal op eigen kracht hebben kunnen opstarten, stap voor stap en elk jaar iets meer. En trots op het feit dat we ondanks de scepsis in het begin, nu na 4 jaar, door de concurrenten en kampeerbranche voor vol aangezien worden. Trots op het feit dat we er nog steeds zijn en nog steeds groeien.”

2020 is pas net begonnen, maar jullie zijn al bezig met de ontwikkelingen voor volgend jaar. Wat kunnen we verwachten?
“We zijn op dit moment even aan het kijken waar het met de wereld naartoe gaat en proberen te begrijpen wat dit voor de nabije toekomst betekent. Wij denken dat het juist een goed seizoen kan worden, want met een daktent kun je lekker individueel naar rustige plekken. Geen busreis, vliegtuig of hotel.

Met je daktent, al dan niet alleen, eropuit. Niet alleen nu – of juist nu gezien Corona – maar sowieso, je neus in de wind en gaan. Dat is wat we voor het komende seizoen zomaar voor mogelijk achten. Ondertussen zijn we nog druk met het doorontwikkelen van een Khosi daktent met een aluminium dak. We hebben er nu twee in omloop, deze worden uitvoerig getest door diverse experts. Alle input en reacties, onze eigen ervaring en input van de fabriek levert weer nieuwe inzichten voor de doorontwikkeling.”

Wat is de mooiste kampeertrip die jullie zelf hebben gemaakt?
“Oei! Lastige vraag. Maar we denken toch de trip naar Montenegro, via Slovenië, Kroatië en Bosnië. De afwisseling qua cultuur, landschap en vooral de levensstandaard per land was zeer duidelijk aanwezig. Dat maakte de reis super interessant.”

Wat is jullie ultieme kampeertip?
“Ultiem? Verdwalen, op plekken terechtkomen die je niet voor mogelijk gedacht had, je laten verrassen door gastvrijheid, eenzaamheid, natuurschoon en vooral niet ‘gestoord’ worden door alle invloed die internet met zich meebrengt. Vrijheid, qua mooie plekken en landen maar vooral in je hoofd.”

Willen jullie verder nog iets kwijt?
“Kwijt willen is een groot woord maar wat ons de laatste jaren zo is opgevallen, is dat onze vriendenkring ontzettend is veranderd. Waar we destijds, toen we beide in de reclamewereld werkzaam waren, veel vrienden hadden blijken we er nu nog veel meer te hebben. Mensen die veel ‘echter’ zijn, minder oppervlakkig maar oprecht, eerlijk en loyaal. Natuurlijk hebben we ook onze ‘oude’ vrienden nog, de vaste kern is ons zeer dierbaar maar (heel) veel kennissen van toen zijn een totaal andere weg ingeslagen waar wij geen affiniteit meer mee hebben. En dat is prima, we zijn echt heel blij met de nieuwe contacten die we hebben opgedaan en enkele hiervan maken inmiddels deel uit van onze dierbare vriendenkring. Met deze nieuwe vrienden delen we de passie voor het buitenleven en het avontuur.”

Zoeken