Tip van Marleen
Overnachten in de polder

Samen met je kinderen op vakantie is pas echt een feest als je op een adres verblijft waar alles klopt. Waar kinderen zichzelf mogen zijn en waar jij als ouder zorgeloos kunt genieten.

Lees verder »

Blog van Bijzondere Camping

Weten: Kampvuur op Nederlandse kampeerterreinen

23-07-2015, door Marleen Brekelmans

Een vuurtje maken is voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met kamperen. Maar waar mag dit in Nederland? Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur heeft een lijst samengesteld met Natuurkampeerterreinen waar en op welke manier een kampvuur mag worden gemaakt. 

S2FtcHZ1dXIgb3AgTmVkZXJsYW5kc2Uga2FtcGVlcnRlcnJlaW5lbg==
(foto: ©Studio Chevalking)

‘Het stoken van een vuurtje maakt vaak van alles in ons los’, zegt Marieken Nieuwdorp, directeur van stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur. ‘We kunnen urenlang in de vlammen staren, liefst met een kopje koffie of een glaasje wijn erbij. Samen broodjes bakken, worstjes braden en marshmallows smelten boven het vuur zijn favoriet op een Natuurkampeerterrein. Ook het bereiden van complete maaltijden boven het vuur kom je steeds vaker tegen.’

Op sommige Natuurkampeerterreinen zijn centrale kampvuurplekken aanwezig, al dan niet in een overdekte vuurhut. Op andere terreinen kunnen kampeerders met een vuurschaal of vuurpot van het kampeerterrein een privé-vuurtje maken bij de tent. Ook zijn er diverse mogelijkheden voor barbecueën. Op de website van de Natuurkampeerterreinen staat een lijst met welke mogelijkheden er zijn per terrein.

Hoe leuk het ook is, een kampvuur kan gevaarlijke situaties opleveren. Voor het maken van een veilig vuur op een kampeerterrein geeft De Groene Koepel de volgende adviezen:

  • Zorg altijd voor een emmer water of zand in de buurt voor het vuur. Mocht het misgaan, dan ben je er snel bij;
  • Houd een veilige afstand tussen brandbare materialen en vuurtje of barbecue;
  • Een vuurschaal/-korf/-pot of barbecue op pootjes geeft de minste afdrukken in het gras, leg er een blusdeken onder om verkoolde stukken hout op te vangen. Bij gebruik barbecue of vuurschaal zonder poten: leg er een steen of een plank onder om schroeiplekken in het gras te voorkomen;
  • Stook het vuur niet te hoog, 30 à 40 cm hoog is voldoende voor een aangenaam vuur;
  • Gebruik droog en schoon hout. Nat hout zorgt voor veel rookontwikkeling (die vervelend is voor medekampeerders) en er komen veel roetdeeltjes vanaf die slecht zijn voor de luchtkwaliteit en het milieu;
  • Zorg dat de mensen die in de buurt staan niet te veel last hebben van de rook;
  • Dek een brandend of na smeulend vuurtje af met zand;
  • Brandwonden direct koelen met lauw water.

‘Gelukkig gaat het zelden mis’, zegt Nieuwdorp. ‘Omgaan met vuur is vaak een kwestie van gezond verstand. Wel is het zo dat sommige gebieden zodanig brandgevaarlijk zijn dat er niets met vuur gedaan mag worden. Daarom gelden er per Natuurkampeerterrein andere regels voor kampvuren.’

  |   Overzicht   |