5 tips voor een (kampeer)vakantie in de Achterhoek

Verrassend & veelzijdig

Op uitnodiging van het NBTC en Achterhoek Toerisme breng ik een ode aan het Achterhoekse landschap. Ik slaap in de Kip Panorama Shelter: een bijzondere caravan met grote panorama ramen. Binnen & buiten gaan naadloos in elkaar over, het uitzicht is spectaculair. Verscholen tussen het groen, op een verborgen plekje op Landgoedcamping Poelhuis voel ik mij één met de natuur. Overdag trek ik eropuit en ontdek ik de mooiste plekken in de regio, ‘s avonds kijk ik door het dak naar de sterren. Bij thuiskomst maak ik de balans op en zet ik mijn favoriete ontdekkingen in het Achterhoekse landschap op een rijtje. Weilanden, kabbelende beekjes, verborgen paden, natuurcampings, theetuinen… Wat is dit toch een prachtig, veelzijdig en verrassend deel van Nederland!

1. Kamperen bij Landgoedcamping Poelhuis

Bij aankomst in Winterswijk word ik direct enthousiast; wat een fantastische ontdekking is Landgoedcamping Poelhuis. Op de eeuwenoude boerderij, een voormalig melkveehouderij, is het heerlijk rustig en kleinschalig kamperen. De plaatsen zijn zeer ruim, het sanitair is verwarmd en er is een gemeenschappelijke ruimte met een keukentje. Wil je écht bijzonder kamperen? Kies dan voor een plek aan de rand van de camping, met vrij uitzicht op het Achterhoekse landschap, of zet je kampeermiddel neer op een plek aan de vijver. Staren over het water, watervogels spotten, luisteren naar de kwakende kikkertjes… Zo rustgevend!

     Landgoedcamping Poelhuis – Poolserweg 3, Winterswijk Meddo

2. Fietsen over verborgen paden

In de 17e eeuw was het katholicisme verboden, maar desondanks bleven veel katholieken trouw aan hun geloof. Men liep dwars door het Achterhoekse landschap om bij een schuilkerk of een kerk net over de grens in Duitsland te komen. De verborgen paden die tijdens deze tochten ontstonden zijn door bewoners uit de Achterhoek gerestaureerd en vormen nu een bijzonder netwerk van karakteristieke fietsroutes. De 10 Kerkenpaden routes leiden je door de weilanden, langs sloten en beekjes, over bruggetjes en door de bossen. Ik volgde Rondje Groenlo Winterswijk: een prachtige, afwisselende route van zo’n 30 kilometer.

Tip: download de ‘Achterhoek Routes app’ op je telefoon en zie direct welke routes er in de buurt lopen. In de app zie je alle informatie over de route (afstand, duur, plaatsen waar je langskomt) en ook staan er tips bij voor leuke tussenstops onderweg. Je kunt navigeren naar het dichtsbijzijnde routepunt en ook kun je een route opslaan voor offline gebruik. Ontzettend handig!

     

3. Ravotten & relaxen bij Natuurpark de Leemputten

Fiets je net als ik het Rondje Groenlo Winterswijk, dan is een tussenstop bij Natuurpark de Leemputten in Groenlo een echte aanrader. Op de plek waar vroeger leem voor de steenfabriek werd afgegraven vind je nu een prachtig waterrijk natuurgebied. Er is een gezellig terras, een strandje met relaxstoelen (het water is niet geschikt om in te zwemmen) en een avontuurlijke speelweide. Zandbulten, band-schommels, een speeltent, pipowagen, trampoline… Nooit meer naar huis! Ook zijn er waterfietsen te huur, hiermee kun je een deel van het natuurgebied verkennen. Het deel van Natuurpark de Leemputten waar je kunt waterfietsen, ravotten & relaxen is gebonden aan openingstijden, de rest van het natuurgebied (met onder andere een prachtig wandelpad van Staatsbosbeheer) is vrij toegankelijk.

     Natuurpark de Leemputten – Zwolse Veenweg 4a, Groenlo

4. Opladen bij Theetuin de Wacht

Voordat ik weer terug naar huis ging maakte ik een tussenstop bij Theetuin de Wacht in Corle. Wat een heerlijke plek is dit! Rondje Groenlo Winterswijk (de fietsroute die ik volgde) kwam er niet langs, maar als je een route kiest die er wel langs komt zou ik hier zeker een tussenstop maken. De tuin is prachtig aangelegd en het terras is deels overdekt. Ook is er een sfeervolle binnenruimte; ideaal om te schuilen tijdens een regenbui. In het keukentje kun je jezelf voorzien van koffie, thee of een frisje en natuurlijk een stuk huisgemaakte taart. Heerlijk!

      
Theetuin de Wacht – Meenkmolenweg 6, Winterswijk Corle

5. Silo Art Tour

Urban culture & street art is misschien wel het laatste wat je verwacht te zien in de Achterhoek, maar het is er toch echt! De Silo Art Tour bestaat uit een reeks kunstwerken in de buitenlucht die onderling zijn verbonden via verschillende fiets- en autoroutes. Diverse agrarische gebouwen, zoals silo’s en schuren, worden voorzien van prachtige kunstwerken die het verhaal van de streek vertellen. Tijdens mijn bezoek aan de Achterhoek (augustus 2021) waren er al drie kunstwerken te bewonderen, de rest is nog in de maak.

Silo Art Tour locatie Steengroeve Winterswijk – Steengroeveweg 50, Winterswijk

Ontdek ook deze campings & glampings in de Achterhoek

Tijdens mijn bezoek aan de Achterhoek logeerde ik bij Landgoedcamping Poelhuis, een heerlijke plek voor rustzoekers met een eigen kampeermiddel. Zoek je een fijne plek voor een vakantie met kinderen of wil je graag een glamping accommodatie huren? Kijk dan eens bij deze toffe plek:

  • Oetdoor: een unieke camping & glamping in Scandinavische stijl met Bell tenten, een kampeerveld, hot tub, zwemvijver, vuurschalen en nog veel meer leuks. Aanrader met kinderen!

Meer weten over de Achterhoek?

Op de website van de Achterhoek vind je nog veel meer tips voor leuke activiteiten, routes en overnachtingsplekken.